neděle 8. ledna 2017

Drak


Drak se objevuje napříč literárními a filmovými žánry, ale nejvíc je popsán v pohádkách. Z pohádek víme, že se živí princeznami. Může mít jednu, tři, sedm nebo dokonce čtrnáct hlav. Přebývá ve skalních slujích. Chrlí oheň nebo síru, létá z království do království a přemůže nebo dokonce i usmrtí ho Honza nebo Bajaja.

Popis draka

Hlava

Hlava draka se skládá z lebky velikých nozder, které slouží k dýchání a k odvětrávání ústní dutiny. Velké oči, s očními víčky. Duhovka bývá žlutá, čočka není kulatá, ale má tvar štěrbiny. Přední zuby jsou špičaté. Ty jsou určeny k trhání potravy. Zadní zuby jsou podobné křemeni a drak dokáže jejich stlačením vykřesnout jiskru. Za ústní dutinou je umístěn vak s hořlavým plynem (většinou to bývá vodík), který drak separuje ze vzduchu ve vysokých vrstvách atmosféry. Pokud chce drak chrlit oheň tak vypustí plyn z vaku a škrtne škrtacími zuby. Doba a intenzita chrlení závisí na velikosti a stáří draka. Za hlavou jsou umístěny ušní dutiny.

 

Krk

Krk draka je dlouhý a dobře pohyblivý. Neobsahuje totiž sedm obratlů, ale dvacet obratlů uspořádaných do řetězového spojení. Pomocí krku dokáže drak otočit hlavu o 360°.

 

Tělo

Tělo draka bývá pokryto šupinami. Kosterní stavba je podobná skotu, ale kosti jsou duté jako u ptáků. Na dotek je suché a teplé. Na hřbetní části je pancíř ze zrohovatělých šupin ze kterých vystupují ostny, které používá k obraně, když bojuje o území. Někteří draci ostny vystřelují s velkou přesností. Břicho draka je měkké a nechráněné. Je to Achillova pata draka.

 

Barva těla

Barva těla draka může mít celé všechny myslitelné zbarvení. Dokonce určití draci se mohou stát neviditelnými. Používají podobný systém mimiker jako mají třeba chameleoni nebo chobotnice. Barva se s věkem mění. V mládí je jasnější a během stáří bledne, ale nikdy nezbělá úplně. Mimo draků, kteří jsou albíni už od narození. Barva je také závislá na prostředí, kde drak žije. Barva mu slouží jako přirozené maskování.

 

Přední nohy

Přední nohy mají draci jako plno hodnotné končetiny, po kterých drak chodí. Drak má na nich čtyři prsty zakončené dlouhými drápy. Tyto končetiny používá k zachycení na převisech skal nebo na střechách tvrzí a hradů. Také si v nich drží potravu.

 

Zadní nohy

Zadní nohy jsou podobné dnešním savcům. Jsou svalnaté, aby udržely celou váhu draka. Drak po nich chodí jen na krátké vzdálenosti. Na končetinách má tři prsty zakončené drápy, které si obrušuje, aby byla pro něj chůze pohodlnější.

 

Křídla

Zásadním znakem draka (kromě chrlení ohně) jsou křídla. Tvoří je samostatný (třetí pár) končetin. Křídla jsou umístěny na hřbetu draka u úrovni předních končetin. Drak má křídla tvořené blánami s kosterní výztuží. Křídla obsahují křídelní drápy, které slouží k ochraně citlivých částí blan.

Život

Draci se líhnou z vajec, které samice naklade do hnízda. Hnízdo bývá umístěné v jeskyni se stropním odvětráváním, aby tvořil komínový efekt pro lepší temperování hnízda. Samice obvykle klade dvě až pět vajec. Zahřívá je dvakrát denně pomocí ohně, které chrlí z tlamy. Po vylíhnutí je drak plynně samostatný a matku nepotřebuje.

Draci se živý nejdříve drobnými savci, jako jsou veverky, zajíci a potkani. Později zahrne do svého jídelníčku ovce, srny, divoká prasata, někteří dokonce loví i ryby. Kořist sní beze zbytků. Drak má podobné trávení jako had. Kořist sice rozkouše (roztrhá), ale včetně kostí. Pak si zaleze někam do jeskyně a tráví.

Drak dosáhne tělesné dospělosti v průběhu prvního roku života. Ovšem pohlavně je dospělí až do pěti let. Páření probíhá za letu a je doprovázeno kouřem, který samec chrlí z nozder. Je to obrané maskování pařících se draků, kteří jsou při této činnosti velice zranitelní.
V období stáří se draci přesunují na ostrovy v Jižní Americe. Známé také jako Ohňová země, kde dožívají a umírají¨.

Literární výskyt

Draci se vyskytují v celé řadě příběhů. Nejznámější draci jsou z filmu Jak vycvičit draky, Harry Potter a ohnivý pohár, Harry Potter a relikvie smrti nebo seriál Lovci draků. Z ryze české tvorby to je 60% všech pohádek. Z nich například Princové jsou na draka, Za humny je drak nebo Bajaja. V českých pohádkách chtějí draci princeznu buď za ženu a nebo sníst. Většinou je ovšem drak zabit nebo vyhnán z království. Draka zabijí (ve většině pohádek) bojácný český Honza, který od kouzelného dědečka získá divotvorný meč a draku usekne hlavu a nebo hlavy. To byl jen jeden příklad za všechny.


Žádné komentáře:

Okomentovat